Crochet Lampshade| Lampenkap haken

13:33

***Scroll down for the English text***

Hoe leuk is dit? Een eigen gehaakte lampenkap! Meerdere malen al op Pinterest een gehaakte hanglamp gezien. Op de slaapkamer van mijn ouders hangt ook een lamp met een mooi gehaakt kapje en dat kan ik erg waarderen.


In de woonkamer staat een rieten stoel en daar zou een staande lamp best wat meer licht kunnen brengen. Tot op heden wist ik nog niet goed hoe en wat. Toen ik laatst bij mijn broer en schoonzus op kraambezoek was, stond daar een prachtige staande lamp met een super leuk omgehaakte kap: zo leuk!

Toen ik bij de action liep, zag ik een staande lamp staan en dacht: 'ja dat ga ik ook doen!' En toen nam het project mij over! Op pinterest wat inspiratie opgedaan om te kijken wat ik voor mezelf wilde. En eigenlijk vind ik het wel leuk om niet in één kleur en één steek te haken, maar er een fleurig, maar niet té kleurig, lampen jasje van te maken. Nu heb ik afgelopen zomer een bloem kussen gehaakt. Dit kun je hier terug lezen en zien. En dacht: 'ik ga deze tinten aanhouden, zo is het weer een mooi geheel'. Vandaar deze kleur keuze.

Benodigdheden:
- staande lamp action: €24,95
- Lampenkap: €3,95

- Schaar;
- Schuurpapier;
- Garen, ik koos voor Cotton van de Zeeman in de kleuren Créme, grijs en antraciet;
- Haaknaald 5;
- Patroon van een Granny square.

Beschrijving:
Stap 1. Knip de stof/ bekleding los van de kap zodat je alleen het frame/ de basis van de lampenkap over houd. Zie de foto.
Met een schuur papier schuur je dit frame op zodat alle lijm en stofresten weg zijn. maak het frame schoon.

Stap 2. Haak met naald 5,5 14 granny square's;

Stap 3. Haak 7 granny's met alleen de bovenste rij, met vasten aan de rand van de lampenkap. Dit doe je door de naald onder de rand door te steken en de draad vanaf de bovenkant er onderdoor haalt en een gewone vaste haakt.

Stap 4. Met een stopnaald hecht je met het donkere garen de zijkanten van de granny's aan elkaar.

Stap 5. Haak met halve vasten de andere 7 granny's aan de onderkant van de 7 granny's die al aan de lampenkap zijn bevestigd.
(wanneer je ze met de verkeerde kant op elkaar legt en ze dan met halve vasten aan elkaar haakt, heb je het mooiste resultaat, vind ik ...;-))  
De onderste rand van deze granny's haak je met vasten aan de onderkant van het frame van de lampenkap vast. De zijkanten haak je dus niet aan elkaar! Zie de foto, dan kun je zien dat er openingen zijn ontstaan tussen de onderste rij met granny square's

Stap 6. Tussen deze granny openingen bevestig je met je haaknaald het donkere garen. Nu ga je als volgt verder haken:
Halve vasten aan de linker en rechterkant. Met een halve vaste ga je iedere toer naar de volgende rij. Je haakt twee losse om aan de andere kant te komen en daar bevestig je het draad met een halve vaste aan de zijkant van de andere granny.
De volgende toer start je door een halve vaste boven de laatste halve vaste te bevestigen. Dan haak je weer twee losse en een halve vast aan de andere zijkant van de granny. Ik haakte ieder tussen stuk 15x een 2 'losse ketting' en na deze 15 toeren ging ik tot het einde door met een 3 'losse ketting'.


Stap 7. Wanneer je aan het einde bent gekomen en beide granny's zijn verbonden met de losse kettingen, steek je de haaknaad onder de rand van de lampenkap en haak je hier omheen een vaste en een losse, vaste en een losse, die doe je net zo lang dat je bij het andere tussen stuk bent gekomen, hecht af en herhaal stap 6 en 7 tot je de lampenkap volledig rond bent gehaakt.
Wanneer je dit goed doet heb je aan het einde een volledige rand met vasten en losse waardoor de rand er direct netjes afgewerkt uitziet.
Werk de overgebleven draaduiteinden weg en hecht af.

Wanneer je het mooi vind kun je aan de boven kant ook vasten en losse haken, ik deed dit niet, misschien dat ik er nog een rand bovenop haak ;-)


Wat vinden jullie van de lampen kap? Het is een eerste keer en doordat ik gewoon improviseer, zou ik eigenlijk dit vaker moeten doen om het steeds mooier en strakker te krijgen. Maar eigenlijk vind ik het voor een eerste keer improviseren best leuk geworden :-)

Liefs,
ZusjeKnus!


 ***English***

How fun is this? A crochet lampshade! Several times already seen it on Pinterest. In the bedroom of my parents hangs a lamp with a beautiful crocheted cap and i love that! So often enough, I thought;  'I would like this in my house to'!

In the living room i have a wicker chair and for a long time i wanted a floor lamp that would be best able to bring a little more light. Until now I did not know how and what. When i was visited my brother, my sister in law give birth to a son, i saw a crocheted lampshade: so that was the beginning to started my own design crochet lampshade!

When I walked in the action(a store in Holland) I saw a lamp and thought, 'yes I'm going to do it, i crochet my own lampshade!"
On pinterest gained some inspiration to see what I wanted for myself. And actually I think it's nice not to crochet in one color and one stitch, so I chose to use a granny square as the basis for the lampshade.
Now I have made last summer a crocheted flower cushion. (This can be read and seen here.) And thought: 'I'm going to use the same colors as the pillow.  


What do you think of the lampshade? It is a first time and I just improvise, I should really do this more often to get it more beautiful and tighter. But I actually think for a improvisation it has become quite nice for a first time ;-)

With Love,
ZusjeKnusYou Might Also Like

4 reacties

 1. Oh lekker gezellig! Superleuk gedaan en de kleuren staan goed in dat hoekje!
  Groetjes, Sigrid

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel mooi, je lampekap. I wist niet dat je ook een blog had, nu wel dus!
  Ik zou je graag gaan volgen via blogger, maar ik zie je gadget om je te volgen nergens staan.... Kijk je dat eens na?
  Fijne groetjes Sofie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Sofie,

   Bedankt voor je lieve reactie. Ik begrijp niet goed dat jij de banner niet kunt zien, gezien ik hem op zowel telefoon als op de PC versie kan zien. Zal het nog eens screenen, maar weet niet goed of dit dus echt aan mij ligt?

   Groetjes Marijke!

   Verwijderen

Advertise

Like us on Facebook