ZusjeKnus Crochet Lampshade| ZusjeKnus Gehaakte lampenkap

19:55Enige tijd geleden haakte in een lampenkap. Dit kun je hier teruglezen. Ik was nog niet tevreden: eigenlijk vond ik hem té oubollig en net iets te druk. Ook kwam ik tot de conclusie dat ik beter niet de originele kap had weg kunnen knippen: 'door de kap zou hij mooier gespannen zijn gebleven'.
Al met al dacht ik: 'ik doe het gewoon opnieuw!' En dit is nu het resultaat!

Veel mooier he! Rustig, mooi en stoer tegelijk...! Ik ben nu blij! Omdat hij best wel compact werd, was ik even bang dat er geen straaltje licht door zou komen, toch ging ik door! En gelukkig, want het licht schijnt er nog steeds prachtig doorheen!! Dus ik kijk nu met een grote glimlach naar deze lampenkap!! 

Wil je hem ook maken. Ik zal je vertellen hoe ik te werk ging:
Benodigdheden:
 • Lampenkap rond uni 30x38.5x22cm (bij de action);
 • 4 bollen Tweed bij de Zeeman;
 • Haaknaald 5
Hier zie je de lampenkap van de action afgebeeld.
Echter in de kleur 'taupe'.
Ik heb gekozen voor 'Uni' zodat het licht er goed doorheen kan.

Beschrijving:
Ik gebruikte de 'Honingraatsteek', deze staat beschreven in de 'Haakbijbel': nummer 79.

Stap 1: Haak het aantal lossen dat nodig is om aansluitend rond de lampenkap te kunnen haken. Doordat de één strakker haakt dan de ander, kan dit voor jou net iets meer of minder zijn.
Let wel op de stekenverhouding!
Ik haakte 126 losse (+1=127)

Stap 2: Haak heen en weer wanneer je de toer met de stokjes groepjes (clusters) haakt, maar sluit de toer wel met een halve vaste in de laatste steek. Je werkt met een losse weer omhoog waardoor je de toer met vasten krijgt.
Wanneer je de tweede ronde haakt met de vaste, dan haak je hem rond; hierdoor sluit je de toer volledig, waardoor de naad netjes sluit.
De toer met de vasten, vormt de basis voor de cluster groepjes.

Meerderen
Wanneer er een meerdering nodig is, deed ik dit in de 'vaste ronde' aan het einde of begin, dit maakt op zich niet uit, maar je moet wel opletten of het juist uit komt met het bolletje: deze verspringt namelijk om en om :-) Vraag gerust als je er niet uit komt!

Stap 3: Na iedere toer paste ik het 'lampenkapjasje' even om de kap. Hierdoor kon ik tijdig een meerdering toepassen;

Ik heb Totaal 17 Cluster toeren en in de volgende toeren gemeerderd:
Toer 1t/m 6: 42 'bolletjes.
oer 7 t/m 9:43 'bolletjes'.
Toer 10 t/m 11 44 'bolletjes'.
Toer 12 t/m toer 13 45 'bolletjes'.
Toer 14 t/m toer 16 46 'bolletjes'.
Toer 17 47 'bolletjes'.
Door hem na iedere toer te passen, kun je goed in de gaten houden 'of je er al bent' ;-)

Ik hoop dat je begrijpt hoe je deze/ of een andere, lampenkap kunt maken. Misschien dat je enthousiast bent geworden en hem ook gaat maken! Tip mij: ik hou ervan om andere werkjes te zien, dat inspireert mij enorm!

Bedankt voor het lezen!

Liefs,
ZusjeKnus***English Translate***
Some time ago, I crocheted a lampshade. This can be read back here. I was not satisfied: I actually thought he was too 'old fashioned' and the granny print looking to bussy in my livingroom. I also came to the conclusion that I had better not cut off the original cap'. "the crochet work would have been nicer  and strained by the cap. All in all, I thought, 'I just do it again! "
And this is the result!

What do you think? I think it is so much nicer! Quiet, nice and cool at the same time ...! I'm happy now! Because he was really compact, I was afraid that no ray of light would come through. I did not let this feeling lead me and am still going through hooks. And fortunately the light still shines beautifully through!!
So I look with a big smile at this lampshade!!

Do you want to make it. I'll tell you how I proceeded:

Necessities:
- Lampshade with a diameter of
- 4 balls wool (100g= 163m 74% acrylic 20% wool 6%viscosa)
- Crochet hook 5

Description:
I used the 'Honeycomb stitch', this is described in the "Hook Bible": number 79.

Step 1: Crochet a chain: the number of which is necessary in order subsequently to be able to hook around the lampshade. Because everyone hooked in a different way. The one tighter than the other. So the chain could be for you just a little more or less.
Note the stabbing ratio!
I started to hooked a chain off 126 (+ 1 = 127).

Step 2: Work back and forth when you hook the round with the double crochet(clusters). Quit him nicely with a slipstich (sl/st.)in the first stich from the row.
When you hook the second round with the single crochet, then you crochet around; this will close your row, which also closes the seam neat.

I crocheted total 17 rows with the 'Cluster'. I make a stabbing in subsequent rounds:
Row 1t/m 6: 42 'globule'.
Row7 t/m 9:43 'globule'.
Row 10 t/m 11 44 'globule'.
Row 12 t/m toer 13 45 'globule'.
Row 14 t/m toer 16 46 'globule'.
Row 17 47 'globule'.

Step 3: After each round, I applied the 'lampshade jacket' just around the hood. Because of this I was able to make timely  a stabbing. Additionally, you can keep an eye "if you're already there' :-)

I hope you understand how to make this lamphade and maybe you also make a crocheted lampshade!  

Thank you for reading this!

With Love,
ZusjeKnus

You Might Also Like

21 reacties

 1. Wauw wat mooi zeg! Die komt ook op mijn lijstje.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel voor je lieve compliment! Het is een klus die niet te lang duurt, maar zoveel 'wauw gevoel' geeft!

   Verwijderen
 2. Geslaagd! Soms moet je iets 2 keer doen om het helemaal naar je zin te hebben hé.
  Heel goed gedaan, ziet er gezellig uit!
  Groetjes, Sigrid

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Sigrid! Dat is echt zo: en uiteindelijk leer je daar veel meer van: opnieuw beginnen en de 'foutjes' of gewoon Eigen smaak aanpassen!

   Dankjewel! Xx

   Verwijderen
 3. Ik kwam via via bij op jouw blog terecht. Wat maak je leuke dingen.
  Ik vind de lampenkap zeer geslaagd. Inderdaad een beetje een stoer uiterlijk.
  Ik ben gelijk maar volger bij je geworden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk dat je mij bent gaan volgen: Welkom! Dankjewel voor je lieve compliment!

   Verwijderen
 4. Echt een hele stoere lampenkap zeg! Bedankt voor je goede uitleg over hoe je hem kan haken. Ik heb een link gedeeld naar je patroon.Fijn weekend! Groetjes Lisa

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Lisa,
   Dankjewel voor je lieve compliment! Leuk dat je de link ook deelt op jou pagina!

   Jij ook een heerlijk weekend gewenst!

   Groetjes Marijke

   Verwijderen
 5. Echt heel mooi geworden! Daar zul je vast heel veel plezier van hebben ;)
  Lieve groetjes,
  Nienke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Nienke!
   Nou echt! Ik geniet echt van de lamp! Van het haakwerk en hoe hij staat, maar ook de manier waarop het licht valt is super!

   Dankjewel voor je lieve compliment!

   Liefs,
   Marijke

   Verwijderen
 6. Echt heel mooi geworden! Daar zul je vast heel veel plezier van hebben ;)
  Lieve groetjes,
  Nienke

  BeantwoordenVerwijderen
 7. het heeft mij op een idee gebracht ik heb alleen kleinere lampekapjes dus ik ga het maar eens proberen als het gelukt is laat ik het je weten.maar een leuke idee dankje,gr.Alda

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk Alda! Heel benieuwd! Als je vaak genoeg tussen het haken door past, komt het vast goed! Fijn te horen dat het je inspireert!

   Groetjes Marijke

   Verwijderen
 8. Hoi Marijke,

  Ik vind hem prachtig !!
  Ben het zelf ook aan het proberen, weet alleen niet goed hoe nou precies te meerderen.
  Heb je een tip?

  Groetjes,
  Jolanda

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Jolanda,
   Goed dat je het aan mij vraagt en ik hoop dat met de uitleg die ik geef je verder komt!
   Het patroon is deelbaar door drie, dit betekent dat je voor één meerdering drie steken erbij moet meerderen = 2 vasten en 1 steek voor de cluster.
   De toer met de vasten is een uitstekende ronde om deze meerdering te maken, je zorgt dat je drie vasten extra maakt, zodat er in de volgende ronde ruimte is voor 'één' extra meerdering= 2 vasten en 1 cluster.
   Door dit aan het einde te doen, dit vond ik fijn, is er de meeste ruimte om een meerdering te maken. Dit kan verschillende zijn per toer waar het meeste ruimte is om deze meerdering te maken. De Ene cluster ronde eindig je me twee vasten, terwijl de andere ronde je begint met twee vasten, dit is tevens de plek om te meerderen! (de vastenplek'.

   Samengevat:
   1. Meerder op de plaats waar je begint of eindigt met de twee vasten;
   2, Zorg voor drie steken extra, dit is namelijk de verhouding qua steken voor het patroon;
   3; Doe dit meerderen in de vasten ronde, dit is de basis voor de clusters en geeft ruimte om in de volgende toer de extra steek/ het bolletje te haken.

   Tip:
   Je kunt ook de keuze maken om een meerdering midden in het werk te doen. als je maar de steken vermeerdert in de 'vasten ronde' en dit moeten er drie zijn i.v.m. dat het patroon dan juist blijft. Kijk en ervaar wat je zelf fijn en mooi vind.

   Succes! Groetjes Marijke!

   Verwijderen
  2. Dankjewel Marijke , voor je snelle en duidelijke antwoord.
   Ik ga gelijk aan de slag ;)

   Groetjes,
   Jolanda

   Verwijderen
 9. Ik heb al heel wat lampenkappen gehaakt en gebreid. Maar deze is wel heel erg leuk!
  Die ga ik zeker maken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel nog voor je lieve reactie en compliment!

   Verwijderen
 10. Hallo Marijke
  Wat een mooie kap is dit!
  Ik wil net beginnen om te kijken oud het mij ook lukt maar kan de hongraatsteek niet vinden op het internet; Ik krijg hele andere steken als ik het opzoek. Kan je me helpen?
  Groetjes
  Sylvia

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Excuses, zojuist zie ik pas je bericht!

   Dankjewel voor je compliment! Het is juist dat de steek niet op internet staat, wel in het boek 'de haakbijbel'. Dit kun je in het blogbericht lezen en er staat bij benoemd onder welk nummer je de steek terug kunt vinden! Ik hoop dat je zo bent geholpen!
   Succes met het maken van jou lampenkap!

   Groetjes Marijke

   Verwijderen

Advertise

Like us on Facebook